WAT WE SCHRIJVEN

10-3-2024

Wat te doen met je Airdrop rewards?

“Hodlen duurt het langst.”
– DegenControl

Bij een Airdrop moet je aan bepaalde eisen voldoen om coins te ontvangen van een protocol. Het gerbuiken van het protocol of lid zijn van een de community zijn voorbeelden van eisen die gesteld kunnen worden om in aanmerking te komen.

Als je aan deze eisen hebt voldaan krijg je dus een reward. Dit kan verschillen per persoon, niet iedereen krijgt namelijk dezelfde hoeveelheid. 

De rewards kunnen enorm verschillen per project en wordt ook beïnvloed door de prijs van de coin tijdens de listing. In de vorige blog hebben we besproken hoe de eisen worden opgesteld en welke rewards daarbij zijn gealloceerd. Maar, wat moet je eigenlijk doen als je de rewards van een Airdrop hebt ontvangen.

Je hebt een Airdrop ontvangen en nu?

Je hebt je rewards ontvangen van een project waar je al een tijdje voor aan het farmen bent. Wat zijn de mogelijkheden met de coins die je hebt gekregen nou eigenlijk?

  • Je kan ervoor kiezen om alles te dumpen
  • Gedeelte te verkopen 
  • Alles hodlen (niet verkopen maar vasthouden)
Alles dumpen
 
Bij het ontvangen van de reward kan je er voor kiezen om gelijk alles te dumpen. Je verkoopt gelijk alle coins die je hebt ontvangen. Dit is een goeie strategie als de reward bestaat uit “live changing money.” Op zulke momenten moet je ook echt niet aarzelen en gewoon je winst nemen.
 
Gedeelte verkopen

In plaats van alles direct de deur uit te gooien. Laat je een gedeelte van je positie open. Je zorgt dat er winst in de tas is en je nog steeds profiteert bij een stijgende prijs. Deze strategie kan ook goed gecombineerd worden als er een vesting periode is op je rewards. Dit houdt in dat je niet al je coins in een keer krijgt maar verdeelt over een langere periode waarin je bijvoorbeeld per 6 maanden een aantal coins ontvangt.

Alles hodlen

Je kan er voor kiezen om alles vast te houden en niet te verkopen. Dit kan er toe leiden dat je Airdrop rewards niks meer waard worden of dat je een grote zak meld geld hebt aan het eind. Je loopt hoog een zeer hoog risico met deze strategie en het is moeilijk om te bepalen wanneer je dan wel gaat verkopen. Je kan deze strategie goed onderbouwen als je echt in een project gelooft op lange termijn.

Airdrop voorbeelden

Aan de hand van de verschillende strategieën kunnen we testen wat ons rendement was geweest aan de hand van verschillende Airdrop scenario’s:

In het eerste scenario zien we Optimism. Een layer 2 die in 2023 een Airdrop heeft gedaan. Als we de verschillende strategieën hier op zouden toepassen wordt duidelijk dat bij het dumpen van alle coins je de laagste rewards had gehad. De prijs is namelijk een stuk verder omhoog gegaan sinds. Alles hodlen vormt ook een risico want het is altijd makkelijk praten achteraf. Als we een klein beetje winst hadden genomen op de listing en verder op de highs, hadden we misschien iets minder winst gehad maar wel ons risico aanzienlijk verlaagd.

In het tweede scenario zien we DYDX. Een perpetual futures protocol. Deze Airdrop is in 2021 uitgekeerd. Deze Airdrop is een goed voorbeeld van een pump tijdens de listing. Wanneer je de allocatie had ontvangen en in een keer alles had gedumpt had je niet de maximale winst eruit gehaald. Bij het nemen van een gedeelde winst had je de pump nog mee kunnen krijgen. Waarschijnlijk had je ook nog een gedeelte over op de dump maar had je in ieder geval geld in de zak. Bij het vasthouden had je het hier mentaal zwaar gehad. De pump waarin je dacht dat het nog hoger kon gaan en daarna de dump. Uiteindelijk staat de prijs rond de initiële listing prijs maar dit had een zware rit geweest voor je.

In het derde scenario zien we Aptos. Deze Airdrop is in 2023 uitgekeerd. Hier zien we een lange wick waar je niet de mogelijkheid hebt gehad om te verkopen maar het de liquiditeit gewoon heel dun was. Verder had je prima winst kunnen nemen en kunnen vasthouden we hebben een goeie pump gezien waar ook nog winst op viel te nemen, maar over het algemeen is de prijs stabiel gebleven. 

Conclusie

Er zijn verschillende strategieën om te gebruiken bij het ontgaven van je Airdrop rewards. Aan de hand van jou risicobereidheid en hoe jij over een project denkt kun je dit gaan toepassen. Achteraf is het altijd makkelijk praten, dus moet er altijd rekening mee gehouden worden met dat je niet kan weten wat prijs doet en niemand weet of een coin nog verder zal gaan stijgen.