WAT WE SCHRIJVEN

3-3-2024

Airdrops

“Kijk nooit een gegeven crypto in de bek.”
– DegenControl

Elke cycle vinden we iets nieuws. Voorheen Kon iedereen zich inkopen wanneer een nieuw project coins op de markt wilden brengen, ook wel een ICO(Initial Coin Offering). Dit bleek al snel een slechten optie te zijn en niet insider proof. Veel projecten kregen een enorme pump omhoog en vielen daarna diep naar beneden. 

Het risico lag aanzienlijk hoog.

No risk no reward?

Is natuurlijk een toepasselijk statement maar wij willen natuurlijk ons risico zo klein mogelijk maken met een zo hoog mogelijke reward.

Door de Pump en dumps van nieuwe coins zagen in opvolgende projecten in opvolgende cycles in dat dit niet de beste manier was.

Ziedaar het ontstaan van de Airdrop.

Auroracoin was de eerste cryptocurrency die een Airdrop uitdeelde aan de inwoners van IJsland. Maar was niet de zogezegde starter van de Airdrop hype. Dit begon met de rewards voor Uniswap de decentrale exchange.

Maar wat houdt een Airdrop in?

Na het ontstaan van de Airdrop aan de hand van Auroracoin volgende veel nieuwe projecten. Het was namelijk duidelijk dat het concept van ICO’s niet heel lucratief was. Er was geen engagement, mensen schoten met hagel en de meeste projecten hadden geen lange levenscyclus door de pump en dumps.

Auroracoin keerde coins uit aan de bewoners van IJsland. Door bewoner te zijn van IJsland kwalificeerde je je voor de Airdrop. Bij Uniswap moest je de exchange gebruiken om in aanmerking te komen voor de Uniswap coins.

Wat houdt het dan precies in? Bij een Airdrop moet je aan bepaalde eisen voldoen om coins te ontvangen van een protocol. Je hebt een protocol gebruikt of behoort tot de community kunnen eisen zijn om in aanmerking te komen.

Hier kan soms maanden overheen gaan.

Maar, dit zorgt er wel voor dat het protocol wordt getest op fouten, mensen het ecosysteem leren kennen en het project al draait en geld kan verdient zonder hiervoor coins te dumpen op de markt om het protocol in leven te houden. Want ja, mensen moeten betaald worden en dat is moeilijk als er niks wordt verdiend.

Wanneer jij lid bent van een community of het protocol is gebruikt is jouw adres bekend van je gedecentraliseerde wallet. Zo kan een protocol inzien of jij spraak maakt voor de Airdrop. Wanneer je in aanmerking komt kunnen ze de coins naar jouw wallet adres sturen en kan jij deze muntjes weer verhandelen op een exchange of DEX als er liquiditeit is aangemaakt. Is dit onduidelijk check dan de gratis training.

Maar wat weerhoud je ervan om gelijk de coins te verkopen?

Niks.

Maar dat is ook niet het idee. Het gaat erom dat over het algemeen de meeste mensen bekend zijn geraakt en meer in een project geloven waardoor het een goede manier is voor projecten om te lanceren. Met de gedachten om voor de lange termijn te blijven bestaan.

Gratis geld?

Zo willen we het niet noemen.

Je moet er tijd in steken en de transacties die je uitvoert kunnen ook in de kosten lopen. Dus helemaal gratis gaat het nooit zijn. Maar dat neemt niet weg dat de reward aanzienlijk kan zijn.

Aandachtspunten

Niet alleen tijd is een factoor die een grote rol speelt bij het zogezegde farmen van Airdrops. Je kan ook een potentieel risico lopen Door in aanraking te komen met frauduleuze protocollen. Er is geen regelgeving in de decentrale wereld van crypto en dit kan zich soms uiten in een project met kwade bedoelingen.

Jij kan bijvoorbeeld je wallet connecten met een protocol en per ongeluk toestemming geven dat elke coin uit je wallet verplaats mag worden. Zonder dat je het weet kunnen al de funds uit je wallet opeens zijn vertrokken. Daarom, moet je altijd voorzichtig handelen en nooit te veel coins hebben in een wallet waar je Airdrops mee farmt.

Verder zijn er meer maatregelen die je zeker moet checken in de gratis training en in onze gratis groep.

Hoe kwalificeer je jezelf?

Dit is een moeilijke maatstaaf omdat projecten niet op voorhand de eisen vrijgeven maar meestal pas wanneer er een snapshot is geweest van de chain. Dit houdt in dat ze op een bepaalde datum een streep trekken en aan de hand van deze data kijken welke mensen en hoeveel er zijn gekwalificeerd.

De enige manier is dus om een lijn te trekken op basis van Airdrops uit het verleden. Laten we kijken naar de Arbitrum en Uniswap Airdrop kwalificatie eisen:

Arbitrum is de Airdrop die de Airdrop hype heeft gestart en werd gelanceerd op 23 maart 2023. Door deze succesvolle Airdrop volgde veel projecten en werd er gesproken van een Airdrop season. Hieronder, kunnen we zien welke eisen zei hebben gehanteerd. Er swaps zijn altijd een belangrijk onderdeel, er moet volume gedraaid worden op de chain. Interactie met verschillende protocollen op de chain en liquiditeit. Deze punten worden ook aangehaald in de gratis training.

Belangrijk dat met al 3 makkelijke activiteiten, waar geen groot kapitaal voor nodig is een reward is uitgekeerd van rond de $1500.

Vergeleken met de Arbitrum eisen waren die van Uniswap veel lager. Kwalificaties zijn namelijk ook gebaseerd op hoeveel mensen tokens gaan ontvangen aan de hand van de tokenomics van een project.

Voor Uniswap hoefde je alleen met het protocol in aanraking te komen om 400 UNI tokens te ontvangen. Op de lancering datum was dit rond de $1200 maar voor de mensen die de eerste maanden niet hadden verkocht stond iets leuks te wachten. De prijs vloog namelijk omhoog tot een hoogtepunt van $42,88 op 5 mei 2021.

Airdrops farmen

De kwalificatie eisen worden vooraf niet bekend gemaakt. Daardoor houden we altijd een bepaalde route aan, om onze kansen te verhogen. In de groep bespreken we de verschillende mogelijkheden en projecten die gefarmt kunnen worden voor Airdrops. Dit scheelt een hoop research en maakt het een stuk makkelijker.

Maar, hoe ziet zo’n Airdrop route eruit?

Hier is een route weergegeven van ZKsync, een populaire airdrop. De stappen geven een manier aan hoe je je kan positioneren om in aanmerking te komen voor de Airdrop. De verschillende protocollen zoals, ZigZag en Syncswap en hoe je de protocollen kan gebruiken. Dit biedt natuurlijk nog steeds geen garantie omdat het niet duidelijk is wat er precies voor nodig is om de Airdrop te ontvangen.

Conclusie

Airdrops zijn een goeie manier voor een project om hun coin te lanceren. De reward kan goed zijn maar dat neemt niet weg dat er veel tijd in kan gaan zitten. Bij DegenControl doen we het samen en zorgen we dat het een stuk minder tijd kost om de Airdrops te farmen.

Word nu lid van de gratis groep